מידע למטיילים- מחלת גבהים

מחלת גבהים נגרמת כתוצאה מירידה בכמות החמצן הזמין לרקמות הגוף ככל שאנו עולים בגובה מעל פני הים, במצב זה אין תאי הדם האדומים יכולים להעביר די חמצן לתאי הגוף ולכן נדרש מאמץ יתר של הלב והריאות על מנת לספק את כמות החמצן הדרושה למוח ולשאר רקמות הגוף. חוסר חמצן גורם לנזקים רבים לכל רקמות הגוף ובמיוחד למוח.                           

הטריגר להופעתה תלוי מאד באופי וקצב הטיול, ככל שעולים בגובה מהר יותר כך עולה גם הסיכוי לפתח את המחלה והיא עלולה להתבטא בסימפטומים כגון כאב ראש, סחרחורות, בחילות והקאות, חוסר תיאבון וחוסר יכולת לישון, כחלון בקצות האצבעות והשפתיים ומצב מסכן חיים של היווצרות בצקת בריאות ובמוח.

 

איך מתמודדים?

הנה כמה כללים שיעזרו לכם לצאת לטייל, ליהנות ובעיקר לשמור על עצמכם.

 

1. המניעה הטובה ביותר היא עלייה מדורגת תוך שמירה על פרקי זמן מתאימים להסתגלות

בדקו מראש את פרקי הזמן המומלצים להסתגלות לפי משך הטרק, יש סיבה שממליצים לקחת הפסקות יזומות. במידה ומישהו מחברי הקבוצה לא חש בטוב הוא זה שיקבע את קצב ההליכה וההתקדמות. בגבהים שמעל 3000 יש לפעול ע"פ כלל האצבע "טפס גבוה אך שן נמוך" - אין להגדיל את גובה השינה ביותר מ-500 מטר ביום ויש לתכנן יום מנוחה (ללא עלייה וללא פעילות גופנית) בכל 1000 מטר של עלייה. יש להקפיד על שתיה מרובה בזמן ההליכה ולהימנע מאלכוהול, סמים וכדורי שינה במהלך הטרק.

 

2. כדורי גובה

מטייל שיש בכוונתו לעלות לגובה של למעלה מ- 2,500 מטרים או לצאת לטרק בו יהיו עליות ומורדות בגבהים כאלו יעשה נכון אם יתייעץ ברופא טרם הנסיעה כדי לבחון סיוע בכדורים כגון Diamox ו- Uramox במטרה לזרז את ההתאקלמות. התרופה ניטלת החל מיום לפני התחלת העלייה ועד ההגעה לפסגה.

יש רופאים שאף ימליצו על הצטיידות בסטרואידים כמניעה או טיפול מידי במקרה הצורך.

 

חשוב לזכור -

נטילה של הכדורים לא מונעת מחלת גבהים, אלא מסייעת לטיפול בתופעות לוואי ומניעת בצקות.

כמו כן, את הכדורים יש ליטול רק בכפוף להתייעצות עם רופא מוסמך.

 

3. פשוט יורדים בגובה!

הפיתרון המיידי לשיפור ההרגשה הנובעת מתסמיני מחלת גבהים.

במקרה שחבר נפגע יש לכוון אותו לירידה וללוות אותו על מנת שיגיע מהר ככל האפשר למקום נמוך. לאחר הירידה חלה בדרך כלל הקלה משמעותית בתופעות. חשוב לזכור כי הירידה הדרושה הינה לכל הפחות 500 מטרים ואם ניתן, יש להגיע לנקודת גובה מתחת ל- 3,000 מטרים.

 

4. במידה ויש אפשרות ניתן להקל על הנפגע על ידי מתן חמצן

קחו איתכם בהשכרה בלון חמצן קטן יחד עם ערכה לחיבור המסכה.

 

5. התכוננו אל הלא נודע

באזור הררי, מזג האוויר הפכפך ודרכי הגישה ליחידות החילוץ דורשות זמן הגעה שאינו ידוע מראש, מכאן יש להקפיד על סיוע לנפגע, שמירה על חום גופו ולפעול בדחיפות כאשר ישנה אפשרות סבירה להורדתו של הנפגע בגובה. נכון להצטייד באמצעי תקשורת לוויני באמצעותו תוכלו לדווח על המקרה גם באזורים ללא קליטה סלולרית ולקבל סיוע וייעוץ מידי בכל מקום, זמן ומזג אוויר.