תכנון הטיול ואיסוף מידע
אחד הגורמים הקטלניים ביותר בטיול הוא המשפט "לא ידעתי". הדבר הכי חשוב שכל מטייל צריך הוא, לדעת לאן הוא מגיע. לפני שיוצאים לטיול, חשוב לזכור שמטרת הטיול היא להנות. לכן, כדאי להיות מוכנים מראש על ידי איסוף של מידע אמין על המקום אליו אתם נוסעים, תנאי השטח שלו, מזג האוויר וכו' ובכך למנוע תקריות מיותרות ומצבים לא נעימים ואף מסוכנים.
מידע אמין
מה זה מידע אמין? (לעומת מידע לא אמין) אילו פרטים חשוב לדעת ובאילו נושאים?
- מידע שמגיע ממדריך מטיילים מוכר, ספר או אתר, אשר קיים זמן ממושך ונמצא בשימוש מטיילים רבים.
- מידע שמגיע ממפעיל תיירות מקומי שניתן לסמוך עליו (מישהו שמוכר טיול, טרק, ראפטינג, בנג'י, נסיעת שטח).
מידע לא אמין
- מידע שעובר מפה לאוזן.
- סיפור חוויתי.
- המלצה מחבר.
מידע שקיבלתם מחבר, שהיה במקום רק פעם אחת, בעונה מסוימת ובתנאים מסוימים, הוא בשום אופן לא מקור אמין. חברים קרובים, מנוסים ואמינים ככל שיהיו, הם אינם מקור לאינפורמציה כהכנה לסכנות ודרכים להיערך אליהן. עצות "מפה לאוזן" אינן מספיקות במצבים שיש בהם פוטנציאל לסיכון.
חשוב להבהיר שאני לא נגד החלפת חוויות וקבלת המלצות מחברים, להיפך. רוב המטיילים בוחרים כך לאן הם רוצים לנסוע ומה הם רוצים לעשות.
יחד עם זאת, חשוב לזכור שחבר טוב שמשתף בחוויה נפלאה שעבר, לא בהכרח יודע אם הוא עשה משהו מאד מסוכן או קיבל ציוד לא תקני.
התנאים שהוא חווה הם לא בהכרח מה שאתם תעברו וזה שהוא לא מציין סכנה אפשרית, לא אומר שהיא לא קיימת. גם אתרי אינטרנט לא תמיד מספיקים. אפילו אתר שמצאתם בו הרבה המלצות מצוינות יכול להיות חסר בתחום הסיכונים האפשריים. מקור המידע הטוב והאמין ביותר הוא ספרי המטיילים המופיעים היום בעיקר בגרסה דיגיטלית, דוגמת Lonely Planet. מקור מידע מהימן נוסף הוא חברות הטיולים או מפעילי התיירות המקומיים שניתן לסמוך עליהם.
איזה סוג מידע כדאי לאסוף?
- מזג אוויר – בידקו את התחזית הצפויה לעומת מזג האוויר האופייני לעונה, לפני צאתכם לטיול, והערכו בהתאם.
- תנאי שטח – לימדו מראש על תנאי השטח האופייניים למקומות בהם תטיילו. גופי מים, הרים ומדבריות הם דוגמא לתנאי שטח הדורשים הערכות מקדימה נכונה.
- תנועה ותחבורה – לאחר שלמדתם על תנאי השטח האופיינים למקום, בידקו כיצד ניתן ומומלץ להתנייד בו.
- ציוד– כאשר אורזים לטיול חשוב להתייחס לכל גורמי הסיכון האפשריים ולהיערך אליהם כאילו הם וודאיים. כדאי להקפיד להצטייד בציוד מתאים לפי אופי הפעילות ותנאי השטח. לפני כל פעילות צריך לעשות הערכת סיכונים. יש ציוד שמומלץ לרכוש ויש ציוד שרצוי לדעת עליו כדי להשיג אותו במקום המתאים לכך, למשל בהשכרה. לדוגמה, ציוד בטיחות בזמן ראפטינג מקבלים בהשאלה ממפעיל הראפטינג ממנו אתם קונים שירות במקום. בין ההכנות כדאי לכלול לא רק ציוד, אלא גם מזון, אמצעי קשר, אנרגיה (תאורה, בטריות, טעינה), ציוד עזרה ראשונה וציוד הישרדות ספציפי לתנאי השטח. היו מוכנים לגרוע ביותר וכך שום דבר לא יתפוס אתכם לא מוכנים.
- סיוע – בידקו אילו גורמי סיוע קיימים באזור בו אתם מטיילים. לדוגמא, בשמורות טבע ישנם בדרך כלל צוותים המוכנים לסייע למטיילים באזור. הכירו אותם וכיצד ניתן להשיגם. אם גיליתם שבאזור בו אתם מטיילים אין גורמי סיוע זמינים, קחו זאת בחשבון ואל תקחו על עצמכם סיכונים גדולים כאשר לא יהיה מי שיחלץ אתכם.
מה זה מדריך/מפעיל תיירות אמין?
מדריך או מפעיל תיירות אמין ואיכותי אשר מתמחה בטיולים באזור הספציפי של הטיול שלכם, הוא בדרך כלל הדרך הטובה ביותר ליהנות ולהוציא את המקסימום מטיול. הוא רוצה שתהיו מרוצים ותספרו לחברים כמה נהניתם. הידע והניסיון שלו ישרת אתכם וגם ידאג לבטיחותכם.
מומלץ מאוד להקפיד להסתייע אך ורק במפעילי תיירות מוכרים ומקצועיים ורצוי שיהיו כאלו שיש להם ניסיון בהדרכת ישראלים. מומלץ לרכוש שירות (טיול, טראק, הדרכה, ראפטינג, בנג'י, נסיעת שטח וכו') רק ממפעיל תיירות מקומי שניתן לסמוך עליו.
נקודות שחשוב לשים אליהן לב בבחירת מדריך:
- הוא וותיק, לא חדש בשטח.
- יש לו משרד, הוא פועל ממקום מסודר (עם שלט, עובדי משרד, אולי גם מחשב וסליקה בכרטיס אשראי).
- הוא מוכר שירותים למטיילים רבים – אני לא הלקוח היחיד באזור.
- יש לו ציוד מתאים ותקני.
- אם הוא מוכר בקרב ישראלים – זה יתרון.
היו היוזמים, עשו את הבחירות שלכם בעצמכם. התנהגו בחשדנות כלפי כל מי שמציע לכם משהו באקראי או ניגש אליכם מיוזמתו. כאשר אתה בוחרים מגורים, אמצעי תחבורה, טיולים מאורגנים ובעיקר הדרכה בטיול, היו אתם אלה שיוזמים ובצעו את הבחירות שלכם בעצמכם ובשום אופן לא להיענות למישהו שמציג את עצמו כמפעיל תיירות אם פגשתם אותו באופן אקראי או ניגש אליכם מיוזמתו.
אנחנו יכולים לספר לכם, לצערנו, על מקרים קשים ואף קטלניים שהתרחשו בגלל שירות תיירות לקוי כמו שייט בנהר בו לא היו חגורות הצלה לכולם, רפסודה שהתפרקה, הליכה בתנאי קור ללא ציוד מתאים, הליכה לאיבוד באמצע ג'ונגל ועוד. לקחת אינדיאני מקומי כמדריך זה נשמע אולי רומנטי אבל זו בחירה שעלתה למטיילים מסוימים ביוקר רב ואפילו בחייהם.
הסיבה העיקרית מאחורי בחירה לא טובה של מפעיל תיירות חסר אחריות היא בדרך כלל חיסכון. עצתינו פשוטה: פעילות שטח היא נקודת שיא בטיול. תשקיעו בה וחסכו במקום אחר. קחו מדריך מקצועי, כך גם תיהנו יותר. בעלי המידע הטוב ביותר הם אנשי תיירות מקומיים ומקצועיים – הם מכירים מחלצים, יכולים לספק ציוד הכרחי וגם ידאגו לאיכות החוויה שלכם. מהבחינה הזו, מפעילי תיירות לא רק יכולים להבטיח את שלומכם ובטיחותכם – הם יביאו אתכם להנאה מקסימלית ולמיצוי החוויה והטיול.